Τρίτη 15 Απρ 2014

Feyrouz

Το όνομα της πιο διάσημης τραγουδίστριας του Λιβάνου φέρει το “Feyrouz”, το ανατολίτικο μπιστρό μιας οικογένειας με καταβολές από την Αντιόχεια, το Λίβανο, την Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη, που μετράει μόλις δύο εβδομάδες ζωής.

Το μενού κρύβει ένα συνονθύλευμα γεύσεων και χρωμάτων που έχουν τις ρίζες τους στο τραπέζι της μαμάς και την αγάπη της για το φαγητό.

Στο “Feyrouz” θα δοκιμάσεις το street food της Ανατολής με πιο μεσογειακά χαρακτηριστικά: αυθεντικό λαχματζούν με μοσχαρίσιο κιμά και ζυμάρι λευκό ή ολικής αλέσεως, αλλά και στη χορτοφαγική εκδοχή του με λαχανικά εποχής, πεϊνιρλί με σουτζούκι, παστουρμά ή κοτόπουλο, καθώς και τη λεγόμενη «χορτόπιτα των Αράβων», μία συνταγή τέταρτης γενιάς με πολύ λεπτό ζυμάρι, χόρτα εποχής, μπόλικο σουμάκ και πιπέρι.

Στα αραβικά lahm σημαίνει κρέας και ʿajīn ζύμη, έξου και το λαχματζούν.

Το μενού στο Feyrouz λειτουργεί σαν μία γευστική πλατφόρμα για να πειραματιστείς και να εξελίξεις παραδοσιακές γεύσεις, κάτι στο οποίο βοηθούν οι χειροποίητες σαλάτες και τα ντιπ.

Για τη μαμά Feyrouz (ναι, έχει πάρει το όνομα της τραγουδίστριας) το φαγητό είναι μία πολύ προσωπική υπόθεση εδώ και είκοσι χρόνια. 

Το πιάτο που ξεχωρίζει είναι το «ρύζι του Βοσπόρου» ή νοχουτλού (όπου νοχούτ σημαίνει ρεβίθι στα τουρκικά), ένα φαγητό που συνηθίζουν να τρώνε οι ψαράδες της περιοχής. Το νοχουτλού φτιάχνεται με ρύζι μπασμάτι, ρεβίθια και ψιλοκομμένο κοτόπουλο και συνδυάζεται ιδανικά με γιαούρτι και πικάντικο ντιπ.

 

 

Feyrouz, Καρόρη 23 & Αιόλου, τηλ. 2130318060