Παρασκευή 27 Μαρ 2015

Kung Pao chicken

1_maintanos_ingredients

2_maintanos_john

Αν συχνάζεις στο Mama Roux, το πιθανότερο είναι να έχεις γνωρίσει τον ιδιοκτήτη – μορφή του μαγαζιού. Ο John Higgins ξεχωρίζει τα καλά θαλασσινά με την ίδια ευκολία που διοργανώνει παρελάσεις αλά New Orlean στην Αιόλου και παίζει jazz μουσική. Ενθουσιάζεται με τις γεύσεις της Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ και της Νέας Ορλέανης και φαντάζεται το τέλειο jazz γεύμα με Low and Slow BBQ χοιρινά ribs, γλυκοπατάτα, cole slaw και ένα ελληνικό κόκκινο κρασί με πλούσια γεύση.  Μα τι κάνει αυτός ο τύπος στην Αθήνα;

3_maitanos_john_closeup

4_maintanos_upview

Γνώρισα την ελληνίδα γυναίκα μου στο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Επόμενος σταθμός η Μυτιλήνη και μετά η Αθήνα. Αγάπησα το (καλό) φαγητό μέσα από τη δουλειά μου σε κοοπερατίβες για περισσότερα από 25 χρόνια. Η ιδέα ενός εστιατορίου ήταν η φυσική συνέχεια και υπήρχε για πολλά χρόνια στο μυαλό μου– κατάφερα τελικά να την υλοποιήσω στην Αθήνα!

5_maintanos_patio

6_maintanos_father_daughter

Η φιλοσοφία του Mama Roux στηρίζεται στο φαγητό που ξέρουμε και αγαπάμε με έμπνευση από την καθημερινότητα. Τα ταξίδια μας. Τα αγνά υλικά. Οι αυθεντικές γεύσεις. Η Αθήνα σαν πόλη είναι πολυπολιτισμική – οι κουζίνες όλου του κόσμου βρίσκουν χώρο στο Mama Roux με έναν ανεπιτήδευτο και προσιτό τρόπο. Μπορεί κάποιος για παράδειγμα να φάει Μεξικάνικο Burrito ενώ η φίλη του να δοκιμάσει μοσχάρι Βulgogi και η υπόλοιπη παρέα να μοιραστεί φαλάφελ.

7_maintanos_chili_pepers_nuts

9_maintanos

11_maintanos_ariadne

Αγαπώ όλες τις ελληνικές γεύσεις, εκτός από πατσά! Τηγανιτά μπαρμπούνια, πρασόπιτα στον ξυλόφουρνο, παϊδάκια, φακές, σαρδέλες Καλλονής και λαδοτύρι Μυτιλήνης. Έφαγα κάποτε καλαμάρι στην Κάλυμνο που ακόμα το σκέφτομαι μερικές φορές. Δεν θυμάμαι καν πόσο φάγαμε εκείνη τη μέρα – μόνο καλαμάρι και μπύρα, για ώρες!

12_maintanos_red_pepers

13_maintanos_ariadne_closeup

14_maintanos_pepers_ginger

Οι Έλληνες χρησιμοποιούν πολύ τα λαχανικά και δημιουργούν μοναδικά, αυθεντικά πιάτα. Οι Αμερικάνοι δεν είναι ακόμα σε αυτό το επίπεδο – προσπαθούν να τα εντάξουν στη διατροφή τους αλλά έχουν πολύ δρόμο ακόμα – oι πατάτες και το κρέας εξακολουθούν να είναι τα αγαπημένα τους. Επίσης ξεχωρίζω την αγάπη τους για το ψάρι.

16_maintanos_spices

Αυτό που δεν μπορώ ακόμα να συνηθίσω, είναι το (πολύ) λεμόνι. Επίσης, οι Έλληνες φαινομενικά δεν συμπαθούν τις spicy γεύσεις αν και βλέπω ότι αυτό σιγά σιγά αλλάζει κρίνοντας από το πόσα καυτερά πιάτα πουλάμε στο Mama Roux (Tο Korean BBQ tacos είναι ένα από τα best sellers).

17_maintanos_kitchen

18_maintanos_water_chestnuts

19_maintanos_cat

20_maintanos_olive_oil

21_maintanos_chicken

22_maintanos_sauce

23_maintanos_ginger

24_maintanos_peppers

25_maintanos_red_peppers

Βασικά ανησυχώ πολύ για το πόσο έχει μπει το American style junk food στην καθημερινότητά μας και καταστρέφει τη γεύση μας, σβήνει την κουλτούρα μας. Πιστεύω ότι τα φρέσκα υλικά και τα ελληνικά (και μη πιάτα) είναι το αντίδοτο στην τάση της εποχής.

26_maintanos_cat_window

27_maintanos_steam

28_maintanos_peanuts

30_maintanos_chicken

Τη συνταγή μπορείς να τη βρεις εδώ.