Τετάρτη 14 Οκτ 2015

Νεράιδα

maintanos_neraida_lakonia

Αν έχεις βρεθεί στην Ελαφόνησο τα παλιά τα χρόνια τότε σίγουρα έχεις οδηγηθεί μπροστά στην καντίνα του Παντελή και έχεις κάτσει να κοιτάς το τυρκουάζ του Σίμου καταβροχθίζοντας πεινασμένα έναν ντάκο. Η θρυλική καντίνα του Παντελή άνοιξε σαν πείραμα όπως λέει ο ίδιος, το Μάιο του 1994.

maintanos_neraida_agiosnikolaos

Την ίδια εποχή, στο χωριό του Αγίου Νικολάου, ο κυρ- Αντώνης, έπαιζε μπουζούκι στην ταβέρνα του, τη Νεράιδα. Μια ταβέρνα που αντικρύζεις με το που μπαίνεις μέσα στο χωριό. Δίπλα σε ρεματιά, γεμάτη πράσινο, κλασική όμορφη ταβέρνα με κρεμαστές κολοκύθες και μια κληματαριά που σε δροσίζει όταν η ζέστη καίει τα πάντα γύρω σου.
maintanos_neraida_kouzina

maintanos_neraida_pantelis

Ο Παντελής Μεϊμέτης έχοντας μετρήσει 9 καλοκαίρια γεμάτα από στιγμές με φίλους ένιωθε πως πρέπει να κάνει ένα άλλο βήμα πια. Η σκέψη του να ανοίξει ένα μικρό μαγαζί στην Αθήνα έκανε φτερά, όταν ο Αντώνης Δελακοβίας -ανιψιός του κυρ Αντώνη- του έδειξε τη Νεράιδα. Ο Παντελής την ερωτεύτηκε κι έτσι οι δυό τους ξεκίνησαν τις διαδικασίες για να ζήσει η Νεράιδα μια καινούρια εποχή.

maintanos_neraida_jukebox

Κρατήσανε το ήδη λαϊκό στιλ που είχε προσθέτοντας μερικά καινούρια στοιχεία όπως το juke box και δίνοντας μια πιο εξωστρεφή πινελιά. Ο Παντελής λέει πως αν η Νεράιδα ήταν μουσική, δεν θα ήταν Βαμβακάρης αλλά Χιώτης.

1_maintanos_dyosmos
2_maintanos_gemish

3_maintanos_anthoi

4_maintanos_gemisma

Η τοπική κουζίνα κυριαρχεί στο μενού, έχοντας όμως συνταγές και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πιστεύει πως δεν είναι χρειάζεται να βάζει τα δικά του στοιχεία στα πιάτα και αν δεν το θεωρεί απαραίτητο, τα αφήνει απείραχτα. Ανάμεσα σε αυτά, το τουλουμοτύρι τυλιγμένο σε συκόφυλλο που έκανε ο πατέρας του.

5_maintanos_tapsi

6_maintanos_kolokithoanthos

maintanos_neraida_thymari

Αν πας στη Νεράιδα, θα διαπιστώσεις πολύ γρήγορα την εμμονή που έχει ο Παντελής με τις πρώτες ύλες. Ό,τι μπορούν να φτιάξουν μόνοι τους θα το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Η λίστα είναι μεγάλη, χόντρος, σύγλινο, απάκι, τα γλυκά του κουταλιού, το ουζοκάρυδο και το ψωμί -καμιά φορά κάνουν μόνοι τους και το αλεύρι-, τα σαβαγιάρ για το τιραμισού και το μασκαρπόνε (!).

maintanos_pastourmadopitakia

maintanos_saiti

maintanos_touloumotyri

Τα αγαπημένα φαγητά του Παντελή είναι το ψητό κρέας στα κάρβουνα κι ένα γιαχνί με θαλασσινά (δεύτερο θαυμαστικό) που του έφτιαχνε η μάνα του από την οποία πήρε το μέτρο της μαγειρικής και την απλότητα.

maintanos_rodonero

Κι ενώ τόση ώρα μιλάμε για αλμυρά, όποιος έχει επισκεφθεί τη Νεράιδα, το πρώτο πράγμα για το οποίο θα σου μιλήσει είναι τα γλυκά. Η φετινή γλυκιά σπεσιαλιτέ είναι το παγωτό μπανόφι και οι τάρτες. Η black forest του, είναι πειραγμένη, εμπνευσμένη από το καμμένο δάσος (το χωριό του Αγίου Νικολάου ήταν αυτό που έπαθε τις μεγαλύτερες ζημιές με την πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού).
maintanos_orange_icecream

Εμείς τα δοκιμάσαμε όλα και το δικό μας αγαπημένο πάντως με διαφορά, είναι το παγωτό με πορτοκάλι και αρμπαρόριζα.

maintanos_orangelemonade

 

Ταβέρνα Νεράιδα, Άγιος Νικόλαος Βοιών, Νέαπολη Λακωνίας, 27340 31227