Δευτέρα 22 Φεβ 2016

Smyrna cocktail

Τον Γιώργο Μεγαλοκονόμο τον γνωρίσαμε πίσω από την μπάρα του Think+ και εκείνο το cocktail με τη μαστίχα ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά  γουλιά. Πλέον, τον βρίσκουμε σαν bartender και floortender στο Noel, ενώ διατηρεί συνεργασίες σε συμβουλευτικό επίπεδο με διάφορα αγαπημένα μπαρ της πόλης.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα από τα πολλά cocktail που έχουμε πιεί κατά καιρούς από τα χέρια του Γιώργου, αυτό θα ήταν σίγουρα το Smyrna Cocktail. Εμπνευσμένο από την ομώνυμη πόλη της Σμύρνης, αλλά και τους Έλληνες που έζησαν εκεί έως το 1922, το εν λόγω cocktail έχει γλυκιά και πικρή γεύση και όλα τα συστατικά του, έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον δημιουργό τους.

george_megalokonomos_maintanos

Περιέχει 50ml Bacardi Carta Blanca, 20 ml από το φινετσάτο γαλλικό απεριτίφ Suze, συνδυάζοντας την παρουσία του γαλλικού Στρατού στο λιμάνι της Σμύρνης το 1922 με το cocktail, 10 ml ελληνικό και ιδιαίτερο λικέρ Skinos Mastiha Spirit, συμβολίζοντας τα δάκρυα που κύλησαν στα πρόσωπα την περίοδο εκείνη, σταγόνες γρεναδίνης, θέλοντας να αποδώσει φόρο τιμής σε όλους όσοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν και τέλος, λίγες σταγόνες Abbotts bitters, με αρώματα από κανέλλα και γαρύφαλλο, που δίνουν μια νότα από την περίφημη Σμυρναΐκη κουζίνα. Ο εμπνευστής του, Γιώργος Μεγαλοκονόμος ήθελε να δώσει μια νότα από γλυκόπικρη γεύση, ακριβώς όπως αυτή που έχουμε όταν αφήνουμε τους αγαπημένους μας και τις αναμνήσεις μας πίσω – είναι η αίσθηση της κληρονομιάς.

smyrna_megalokonomos_maintanos

Το Smyrna cocktail του Γιώργου Μεγαλοκονόμου είναι φιναλίστ για τον τελικό της Bacardi Legacy Global Cocktail Competition 2016, ενός παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό για bartenders που διοργανώθηκε για τρίτη φορά στην Ελλάδα. Ο Γιώργος βρίσκεται ανάμεσα στους τρεις Έλληνες φιναλίστ για τον διαγωνισμό και τον τελικό που θα διεξαχθεί στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Η πρωτοτυπία του διαγωνισμού είναι πως στο διάστημα μεταξύ προημιτελικών και τελικών οι φιναλίστ οφείλουν να προωθήσουν το ποτό τους με κάθε δυνατό τρόπο. Ο Ελληνικός Τελικός θα διεξαχθεί τον Μάρτιο στη Λισαβόνα και ο Γιώργος Μεγαλοκονόμος με το cocktail Smyrna διεκδικεί τη θέση στον Παγκόσμιο Τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ.

 

Ας του ευχηθούμε “Καλή Επιτυχία” υψώνοντας τα ποτήρια μας με – τι άλλο – Smyrna Cocktail!

Smyrna Cocktail

Υλικά
50ml Bacardi Carta Blanca
20ml Suze
10ml Skinos Mastiha Spirit
1barspoon γρεναδίνη
3 σταγόνες Abbotts bitters (BOB’s)

Εκτέλεση

Παγώνεις ένα coupe ποτήρι, αναμιγνύεις όλα τα υλικά σε mixing glass και σερβίρεις, χωρίς πάγο με κορφή ή φύλλο δυόσμου.